luni, 8 noiembrie 2010

CIUPERCA LUI DUMNEZEU -AGARICUS BRASILIENSIS SAU AGARICUS BLAZEI Murill


Denumiri populare : ciuperca zeului, ciuperca lui Dumnezeu, ciuperca Piedade, ciuperca regală,  ciuperca migdală , ciuperca soarelui, ABM  de la Agaricus blazei Murill, Ji Song Rong în China, himematsutake, Agaricusutake sau kawarihiratake  în Japonia, cogumelo do sol sau medicinel în Brazilia.  
   Primele scrieri rămase despre această specie de ciuperci datează din sec.14-15, în Tratatul de medicină Bizantină din zona Mediteraneeană, de către Apuleius, ce trata ulcerele maligne şi ale laringelui.
    A fost redescoperită în anul 1960 de Takatoshi Furumato care a început s-o cultive şi s-o investigheze. A fost luată în studiu şi de Korea, China, Taiwan iar începând cu anul 1970 şi de către americanii din Pensiylvania.
Agaricus subrufescens Peck a fost descrisă pentru prima dată în anul 1893 de către C.H.Peck, botanist din New York. A fost cultivată pentru prima dată în anul 1892 in New York de către Blen Cove. Se pare că cele două specii sunt sinonime.
ÎNCADRAREA SISTEMATICĂ
REGNUL – Fungi
SUBREGNUL – Dikarya
DIVIZIUNEA-Basidiomycota
SUBDIVIZIUNEA – Agaricomycotina
CLASA- Agaricomycetes sau Homobasidiomycetes
SUBCLASA - Homobasidiomycetidae
ORDINUL- Agaricales
FAMILIA – Agaricaceae
GENUL- Agaricus
SPECIA – Agaricus blazei Murill, sinonim Agaricus blazei Heinemann, sinonim Agaricus subrufescens Peck.
CARACTERIZARE MORFOLOGICĂ
Este o ciupercă comestibilă şi medicinală foarte apreciată. Creşte spontan în areale diferite fiind intâlnită de la tropice până în regiunea boreală crescând în diferite habitaturi, de la pajişti alpine până pe soluri sărăturoase şi nisipoase, în păduri de foioase şi de conifere. Preferă solurile bogate în resturi lignicole, cetină de pădure, litiere, soluri îngrăşate natural cu gunoi de la animale domestice, mai cu seama cornute.
    Pălăria :  se prezintă groasă, cărnoasă, tare, de dimensiuni mici spre mari cu diametrul de 5-11 cm, la început hemisferică, convexă, netedă pe margini şi cu scvame în centru, de culoare albă, galbenă crem ca o migdală sau maron. Pe marginea pălăriei rămân prinse bucaţi de voal.
  Lamelele sunt libere, dense, cu lăţime de 8-10 mm de culoare albă, roz  palid când sunt tinere iar mai târziu ciocolatiu-brun.
  Basidiosporii sunt de culoare brun închis pana la ciocolatiu de 6-8 x 4-5  microni de formă lat eliptică până la oviformi şi nu prezintă epispor.
  Piciorul este scurt şi tare, ca o coloană, plin in interior, de culoare albă, fixat de un postament micelian. Atins cu mâna se îngălbeneşte. Pe picior ramâne un inel după ce se rupe velumul.Lungimea este de 4-14 cm iar diametrul de 1-3 cm.
  Conditii de crestere. Specia se cultiva in Japonia, China si Brazilia, Spania si mai nou si in Romania.

Efecte medicinale
De ce Agaricus brasiliensis sau blazei ?
   Aceasta specie prin continutul sau ridicat de polisaharide precum alfa si alfa- D- glucan, beta si beta- D-glucan, de proteoglucani, riboglucani, compusi anti angiogenici si ergosterol este folosita ca anti tumoral, anti cancer, anti viral, impotriva arteriosclerozei, in diabet, hepatite, hiperlipidemie, imbogateste sistemul imunitar si este stimulent pentru intregul organism.




Tehnologia de cultura se afla in cartea : Cultura ciupercilor pentru incepatori, ce costa 24 ron.