joi, 18 noiembrie 2010

TRUFE

TRUFELE
- O AFACERE PROFITABILĂ
PE TERMEN LUNG –
Un mare micolog francez spunea:
„Această vieţuitoare secretoasă, recoltă domnească
sau cadou dumnezeiesc, un organism nedefi nit
între animal şi plantă, fi ica razelor lunii
şi a sevei pământului”.
J. Delmas

Numite şi diamantele negre ale pământului sau diamantele
gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt
Ciuperci care cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele
chiar la suprafaţă sau mai în profunzime.

Cu îngăduinţa cunoscătorilor în acest domeniu, voi începe
prin a face o comparaţie: dacă dintre produsele alimentare de
origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc - de bună
seamă şi cu îndreptăţită motivaţie, printre produsele de origine
vegetală, folosite în alimentaţie, trufele pot ocupa cu cinste,
acelaşi loc.
Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi
o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale,
vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
Dacă un restaurant nu are în meniu mâncăruri cu trufe, nu
este select. O porţie de trufe cu paste, la restaurantul unui hotel
din Bucureşti, costă 30 de euro.

În comparaţie cu celelalte specii de ciuperci comestibile
din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobişnuite: nu
au pălărie şi nici picior, iar ascocarpul, (fructul comestibil) se
aseamănă cu tuberculii de cartofi având formă mai mult sau mai
puţin rotundă sau uşor ovoidală, de mărime ce variază frecvent
între 3 – 10 cm în diametru. Cuticula este cerebriformă.
Sunt considerate alimente de lux, fi ind folosite numai la
prepararea celor mai rafi nate mâncăruri, în cele mai extravagante
restaurante. Există şi o Bursă a trufelor în Italia, cât şi un muzeu
în Franţa. Se organizează Congrese, Simpozioane, Conferinţe,
mese rotunde, cursuri şi excursii tematice pentru căutarea de
trufe în sezonul optim de recoltare, s-au organizat sindicate ş.a.
Există şi o Confreerie unde se acordă medalii culegătorilor, ce
prezintă cele mai valoroase şi mai mari exemplare.
Recordul în materie era deţinut de o trufă albă de 1,5 kg
adjudecată la o licitaţie din Toscana. Pe atunci s-a vândut cu
circa 223.000 euro, un preţ care nu mai fusese atins de niciun alt
exemplar.
În Europa se recoltează 50% din cantitatea mondială de trufe.
În România, trufe de calitate se recoltează în Ardeal. La noi se
întâlnesc trei specii de trufe: trufe de vară, trufe de iarna şi trufe
comune.
În trecut, se foloseau porcii, sau se observau anumite specii
de muşte, pentru găsirea trufelor. Astăzi se folosesc câini special
dresaţi care costă în jur de 2000 euro pentru un exemplar şi în
curând va fi folosită aparatură electronică, un fel de GPS pentru
trufe.