joi, 25 noiembrie 2010

SHIITAKE, ciuperca parfumata sau Lentinus edodes

Din ziarul BILD din Germania
Recent a fost publicat un articol ce cuprinde cele mai sanatoase 100 de alimente , studiu elaborat de cei mai renumiti nutritionisti germani. In lazul legumelor si fructelor acestia recomanda sa fie consumate proaspete sau congelate iar pentru plante medicinale sa fie administrare sub forma de infuzii, comprese sau tincturi.
Alimentele se grupeaza pe organe tinta precum : piele-par, rinichi, oase, intestine si stomac, ficat, creier, ochi, inima si circulatie. Pentru inima si circulatie este recomandata si specia de ciuperci Lentinus edodes, shiitake sau ciuperca parfumata cu mentiunea ca reduce colesterolul. Aceasta specie a inceput sa fie cultivata, cam timid e adevarat, si in tara noastra. Tehnologia de cultura a fost actualizata si publicata anul acesta in cartea CULTURA CIUPERCILOR PENTRU INCEPATORI.Miceliu se poate gasi in tara sau este adus din afara.
Din pacate eu rar gasesc produse cu aceasta ciuperca, sau ciuperci ca atare. Pateuri cu shiitake cumpar de la un magazin cu produse din germania, DM.