duminică, 15 mai 2011

CIUPERCA DE CASTAN- Lentinus edodes- SHII-TAKE

CIUPERCA DE CASTAN- Lentinus edodes- SHII-TAKE


Ciuperca parfumata, painisoara pestrita, Lentinus, Shiitake,shi-take,shitake, aho,Hongo shitake iar ( in limba chineza = xianggu)



Este o ciuperca a Extremului- Orient,” shii” este numele japonez al arborelui pe care creste iar”take” vine de la ciuperca. Ciuperca de castan este originara din Asia , unde se intalneste spontan, preferand climatul temperat si subtropical. Se cultiva sau este recoltata din flora spontana in Canada, regiunea Appalachian din S.U.A., Chile, Peru,Japonia,Coreea de N si de S, Mongolia, Taiwan,China,Nepal, Pakistan, India, Arhipeleagul Indonezian, Malaezia, Thailanda, Singapore, Papua si Noua Guinee,Noua Zeelanda . In general se iantalneste la o altitudine de 800-1400 m. In ultimile decenii cultura a inceput sa se extinda si in Europa : Rusia, Germania, Franta, Olanda, si Ungaria. Ciuperca Lentinus edodes nu creste spontan in tara noastra.

Lentinus edodes este una dintre cele mai renumite ciuperci comestibile, ocupand locul doi in productia mondiala dupa Agaricus bisporus. In China si Japonia specia este cunoscuta de peste 2000 de ani, fiind foarte apreciata pentru gustul si parfumul ei avand si o deosebita importanta religioasa.

Fiind o ciuperca prevazuta cu velum (val) deci inchisa, este rezistenta la manipulari, transport, pastrare, se poate conserva (deshidrata) cu usurinta prin diferite metode, se poate usca usor fara a-si pierde gustul si parfumul, ci din contra si le accentueaza..

Ca efecte medicinale consumul acestor ciuperci au efect antiviral, antitumoral, anticancer, hipolipidimiante (scad colesterolul),antitromboza, previne hipertensiunea arteriala, impotriva calculilor biliari, previne diabetul, revigoreaza sistemul imunitar.Toate aceste efecte benefice sunt datorate lentinanului, un polizaharid care nu contine azot.

Cultura ciupercii L.edodes pe substrat lignicol

Substratul de cultura este reprezentat prin rumegus din lemn ( cu granulatia de 1-1,5 cm) de foioase precum plop, tei, castan, stejar etc.( de la fabricile de parchet).

Rumegusul se sterilizeaza prin fierbere timp de 2-3 ore in vase mari ...
Pentru mai multe relatii accesati cartea CULTURA CIUPERCILOR PENTRU INCEPATORI