miercuri, 3 august 2011

Combustibilul viitorului: ciuperca din care se extrage motorina

O echipa de cercetatori din cadrul Montana State University a identificat in Patagonia o planta care produce compusi asemanatori cu cei ai motorinei. Oamenii de stiinta sunt increzatori ca descoperirea va revolutiona perspectiva asupra combustibililor.




Denumita myco-diesel, ciuperca poate reprezenta in viitor o alternativa viabila a combustibilului clasic. Gary Strobel, seful echipei de cercetatori, calatoreste in lumea intreaga pentru a identifica plante exotice care contin microbi benefici. Acesta a gasit ciuperca in padurile tropicale din Patagonia. La o analiza mai amanuntita, Strobel a observat ca planta, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Gliocladium roseum, poate produce gaze. Testele au aratat ca in conditiile in care nivelul de oxigen este scazut, specia produce compusi asociati in mod normal cu motorina, obtinuta din petrol.



“Acestea sunt primele organisme care au capacitatea de a produce aceiasi compusi ca si cei regasiti in combustibilul diesel traditional. Este o descoperire epocala. Intrebarea principala este ce anume ii produce. Daca vom identifica mecanismul de functionare, putem eficientiza producerea acestui nou tip de combustibil, care va reprezenta o alternativa viabila a celor clasici”, a declarat Gary Strobel.



Sursa: Science Daily