marți, 2 august 2011

O CIUPERCA DE O JUMATATE DE TONA, IN CHINA



Cel mai masiv corp de fructificaţie al unei ciuperci, documentat până în prezent, a fost descoperit crescând pe partea inferioară a unui copac din China.

Corpul de fructificaţie ("ciuperca" propriu-zisă, adică partea externă a organismului, care are şi o parte subterană) are o lungime de peste 10 metri, o lăţime medie de 80 centimetri şi cântăreşte 400-500 kg.

Despre noua ciupercă gigant, care a depăşit recordul anterior al unei ciuperci ce creştea în Kew Gardens, Marea Britanie, se crede că are cel puţin 20 de ani.

Primul exemplar al unei ciuperci gigantice din această specie (Fomitiporia ellipsoidea) a fost găsit de către oamenii de ştiinţă în 2008, în provincia Fujian din China, de către profesorul Yu-Cheng Dai de la Academia Chineză de Ştiinţe din Shenyang, împreună cu asistentul său, dr. Cui.

Noul exemplar, ciuperca descoperită de cei doi cercetători anul trecut, în provincia Hainan, este o ciupercă perenă din familia Polyporaceae, de tipul celor numite popular iască. Fiind perenă, aceasta poate trăi mai mulţi ani, crescând întruna, ceea ce îi permite să ajungă la o asemenea dimensiune.

Prin colonizarea trunchiului unui copac căzut, ciuperca a avut la dispoziţie o mare cantitate de lemn putred pentru a se hrăni, acest lucru contribuind la creşterea ei.

Corpurile de fructificaţie ale ciupercilor reprezintă etapa sexuată din ciclul de viaţă al acestor organisme; ele produc spori, care asigură perpetuarea speciei.

Testele realizate pe exemplarul descoperit au estimat că ciuperca descoperită conţine aproximativ 450 de milioane de spori.

Sursa: BBC