vineri, 20 mai 2011

Morchella spp. sau zbarciogi, ciuciuleti, CIUPERCI DE PRIMAVARA

Zbârciogul este numele dat mai multor specii de ciuperci aparținând genului Morchella, din familia Morchellaceae.
Pălăria are formă ovoidă sau conică, de culoare brun-deschis, gălbuie-ocracee. Suprafața pălăriei este prevăzută cu numeroase alveole sinoase, neregulate. Regiunea himenială este individualizată în adânciturile alveolare de la suprafata pălăriei. Pălăria are formă de căciulă, goală în interior și concrescută cu piciorul. Piciorul alb e cilindric, bine dezvoltat și gol în interior. Carnea e fragedă, cu miros și gust plăcut.
Apare primăvara de timpuriu, prin aprilie sau mai, în special în păduri de foioase sau pe locuri nisipoase, în lunci, în grupuri mici sau solitare. Prefera paduri de ulmi, frasini, salcami,plopi, sau arbusti fructiferi. Este comestibilă, foarte apreciată în bucătăria franceză.
Zbârciogii conțin cantități mici de toxine care sunt de obicei anihilate prin gătire. De aceea, aceste ciuperci nu trebuie consumate niciodată crude. S-a afirmat că, deși gătite, aceste ciuperci pot cauza simptome ale unei întoxicări slabe atunci când sunt consumate cu alcool ,dupa WIKIPEDIA





marți, 17 mai 2011

Pleurotus ostreatus, florida, cornucopiae, sajor caju- pastrav de fag, pastrav rosiatec, galben sau brun, bureti

Cativa saci ii puteti insamanta si acasa la dvs. Aveti nevoie de miceliu, niste paie tocate la 4-6 cm sau ciocalai tocati. Opariti materialele in cada de baie, cu o greutate deasupra, pentru cca 10-12 ore. Scoateti, scurgeti, lasati sa se raceasca si insamantati in saci din polietilena pe care ii perforati, pot fi si menajeri. Incubati tot in baie, nu au nevoie de lumina in prima faza. Apoi cand incep sa apara primordiile expuneti-i la lumina, dar nu direct la soare, si udati cu apa ca o ceata. De pe un sac de 10 kg puteti obtine in cca 2 luni 3 kg de ciuperci.

Totul despre tehnologia de cultura puteti gasi in cartea Pleurotus care costa 21 lei.

Ganoderma lucidum, romaneasca, lingurita zanei, lingura zanei

Chinezii o numesc Ling zhi, iarba potentei spirituale sau regele miraculos al plantelor. Romanii o numeau ciuperca nemuririi.
Malaezia cultiva aceasta specie organic sau biologic in 652 sere cu 100.000 ciuperci in fiecare sera. La fiecare 3 luni recolteaza 65 milioane de ciuperci.


Pentru detalii privind conditiile de microclimat, tehnologia de cultura va rog sa ma contactati.

duminică, 15 mai 2011

TRUFE ALBE

TRUFE NEGRE

TRUFE

Diamantele negre ale pamantului, perlele bucatariei, cele mai scumpe ciuperci din lume, tranzactionate la Bursa, se pot recolta si din padurile noastre. Prima carte despre trufe, pe 150 pag. cu imagini color, descrie speciile, prezinta locatia si modul de recoltare cu caini dresati, o afacere pe termen lung/cultivarea lor si retete culinare cu trufe. Livrare direct de la autor, prin posta sau curier, in toata tara. CARTE Pret 19 ron.




RECOLTAREA CIUPERCILOR DE PE PAJISTI, DIN PADURI, LIVEZI


SFATURI UTILE
De la început o să încep cu NU.

Nu se recomandă să te transformi

în culegător de weekend în cazul în

care nu ai cunoştinţe despre ciuperci.

Cel mai bine este să recoltezi ciuperci

împreună cu un localnic în vârstă
care cunoaşte bine speciile locale şi


perioada când apar acestea. Numai

confuziile între specii ce se produc la

recoltare, pot duce la intoxicări.

Intoxicaţiile pot fi reale sau false,

primele datorate ciupercilor în cauză,

iar celelalte altor factori colaterali.

Dacă veţi urmări cu atenţie ştirile

din mass media, puteţi găsi cu uşurinţă

şi cauzele ce stau la baza intoxicărilor.

Cu o singură excepţie, şi anume

cea prezentată de cadrele medicale

precum că ciupercile au suferit mutaţii

sau hibridări. Aceasta este o precizare

fără suport real. Este greu să

determini o specie de ciuperci. Chiar

dacă eşti în vârstă de peste 70 sau 80

de ani şi toată viaţa ai recoltat ciuperci

din zona de domiciliu, te poţi înşela.

Ciupercile îşi pot schimba anumite însuşiri

morfologice precum culoarea,

în funcţie de umiditatea din aer, tem
temperatură,aciditatea solului ş.a. Şi cum

ciupercile apar după ploaie şi cum

mai există şi zone poluate, de multe

ori aceste ploi au devenit acide. Precipitaţiile

intră în sol, îi schimbă reacţia,

iar ciupercile ce apar după 12-24 ore

- doar cunoaştem faptul că ele cresc

foarte repede - atunci apar cu o culoare

modifi cată, o nuanţă mai închisă

sau mai deschisă, o altă combinaţie de

culori decât cea cunoscută de zeci de

ani. Şi atunci pot interveni confuzii şi

nu hibridări.

Aţi reţinut din unele informaţii că

ciupercile au fost recoltate de copii

sau de adolescenţi?

CIUPERCILE DIN FLORA SPONTANA

Analiza chimică la Boletus edulis- hrib,


100 g proaspăt:

Apă - 87,0%;

Proteină – 5,5%;

Lipide – 0,5%;

Carbohidraţi – 3,1%;

Fibre – 3,0%;

Minerale – 0,9%;

Vitamine – B- 0,2 mg %;

Vit. PP – 10,5 mg %;

P – 4 mg%;
K – 2,0 mg %;



Agaricus blazei,, Agaricus brasiliensis sa Milena-Ciuperca lui Dumnezeu

Prin continutul  de proteine, vitamine si minerale cu cele sase tipuri de steroizi cu rol de stopare a cresterii numarului de celule canceroase aceste ciuperci diminueaza efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei, determinand o crestere considerabila a imunitatii organismului. Prin urmare, sunt eliminate starile de voma, lipsa poftei de mancare, oboseala, lipsa energiei si, ce este mai important, terapiile, sub influenta ciupercii minune, devin mai eficiente de 3 pana la 7 ori.

CIUPERCA LUI DUMNEZEU- Agaricus brasiliensis sau A.blazei Murill

Denumiri populare : ciuperca zeului, ciuperca lui Dumnezeu, ciuperca Piedade, ciuperca regală, ciuperca migdală , ciuperca soarelui, ABM de la Agaricus blazei Murill, Ji Song Rong în China, himematsutake, Agaricusutake sau kawarihiratake în Japonia, cogumelo do sol sau medicinel în Brazilia.


Primele scrieri rămase despre această specie de ciuperci datează din sec.14-15, în Tratatul de medicină Bizantină din zona Mediteraneeană, de către Apuleius, ce trata ulcerele maligne şi ale laringelui.

A fost redescoperită în anul 1960 de Takatoshi Furumato care a început s-o cultive şi s-o investigheze. A fost luată în studiu şi de Korea, China, Taiwan iar începând cu anul 1970 şi de către americanii din Pensiylvania.
Este o ciupercă comestibilă şi medicinală foarte apreciată. Creşte spontan în areale diferite fiind intâlnită de la tropice până în regiunea boreală crescând în diferite habitaturi, de la pajişti alpine până pe soluri sărăturoase şi nisipoase, în păduri de foioase şi de conifere. Preferă solurile bogate în resturi lignicole, cetină de pădure, litiere, soluri îngrăşate natural cu gunoi de la animale domestice, mai cu seama cornute.

CIUPERCI MEDICINALE- FOTO Ganoderma lucidum sau Lingurita zanei, reishi

Cultivatorii francezi de ciuperci, nu sunt afectaţi de cancer, de unde s-a emis ipoteza că aceste ciuperci, sunt producători potenţiali ai unor acţiuni metabolice capabile să stopeze şi să vindece afecţiunile canceroase.


Au de asemenea gust şi aromă deosebite şi de aceea pot fi consumate ca aliment de bază pentru cei sănătoşi sau ca aliment dietetic pentru diabetici, deoarece nu conţin amidon care în organism se transformă în zahăr. Pentru unele persone ciupercile pot fi greu digerabile şi în acest caz se recomandă a se consuma cantităţi reduse şi să fie introduse în alimentaţie gradual.

O dată cu introducerea aparaturii de laborator tot mai performante şi mai sensibile s-a reuşit în S.U.A. la sfârşitul anului 2005 să se determine importante cantităţi de ergotioneină în ciupercile de cultură Agaricus bisporu, şi Pleurotus ostreatus. Concluzia care s-a desprins este aceea că cele mai consumate ciuperci din S.U.A. conţin de 12 ori mai mulţi antioxidanţi decât germenii de grâu şi de 4 ori mai mult decât ficatul de pasăre, sursele principale de ergotioneină menţionate ca antioxidanţi până în prezent. Ergotioneina este un metabolit unic, produs şi de ciuperci, ce s-a dovedit a avea proprietăţi antioxidante şi asigură protecţia celulelor umane la îmbolnăviri. Şi un alt aspect deosebit de important este acela că prin fierberea ciupercilor nu scade cantitatea acestui antioxidant.




UDE pentru ciuperci si ciupercarii

 Ca un proiect sa fie eligibil el trebuie sa cuprinsa cel putin 2 UDE. In cazul ciupercilor se aplica un coeficient de 17,5 care se inmulteste cu suprafata de cultura in hectare. Exemplu : 17,5 x 0,12 ha = 2,1 UDE. Suprafata de cultura va fi de 1200 mp. O hala de cultura are in jur de 200 mp si in acest caz ar fi nevoie de 6 hale de cultura.

CIUPERCARII CU FONDURI STRUCTURALE





In perioada 2007-2013 pot fi accesati cca. 30 miliarde euro pentru diversificarea culturilor si perfectionarea tehnologiilor de cultura printre care si a cea a ciupercilor.

Prin SAPARD s-au infiintat si ciupercarii, dar suma a fost limitata pana la 200.000 euro pe proiect din care 45-50% era suma nerambursabila. In prezent, aceste sume sunt mai mar iar cofinantarea va fi de cca.50-60 %.

Desigur, nu oricine poate sa acceseze aceste fonduri. Sunt niste criterii de eligibilitate ( de valabilitate) cu pasi ordonati ce urmeaza sa fie parcursi. Pentru a accesa fonduri structurale vor avea prioritate cei ce se vor asocia pentru a forma un grup puternic ca sa poata functiona dar si cultivatori individuali. Ca un proiect sa fie eligibil el trebuie sa cuprinsa cel putin 2 UDE. In cazul ciupercilor se aplica un coeficient de 17,5 care se inmulteste cu suprafata de cultura in hectare. Exemplu : 17,5 x 0,12 ha = 2,1 UDE. Suprafata de cultura va fi de 1200 mp. O hala de cultura are in jur de 200 mp si in acest caz ar fi nevoie de 6 hale de cultura.

In tara noastra se pot cultiva doua sau mai multe specii de ciuperci comestibile, pentru care exista tehnologii de cultura si pentru care se poate obtine miceliu comercial.

Speciile ce se pot cultiva sunt :

- Agaricus bisporus – ciuperca de balegar sau de strat, alba, crem sau bruna – pentru sezoanele racoroase ale anului (toamna,iarna si primavara);

- Agaricus edulis – tot ciuperca alba dar care este termofila (iubitoare de caldura) si se recomanda sa se cultive vara;

- Pleurotus ostreatus – bureti sau pastravi de fag, cu hibrizi pentru vara si pentru iarna;

- Pleurotus eryngii – numita regina ciupercilor Pleurotus, pana in prezent nu se cultiva in tara noastra, dar vor apare si pionieri in acest sens;

- Lentinus edodes – ciuperca de castan, ciuperca parfumata sau shiitake. Este o specie foarte apreciata pentru parfumul si savoarea deosebite si certe virtuti medicinale. La noi in tara se cultiva timid in zona Transilvaniei.

Pentru a face o asociere a mai multor ciupercari sa zicem 10 la numar, este nevoie de urmatoarele :

- cultivatori de Pleurotus spp.,

- cultivatori de Agaricus spp.’

- producator de miceliu pentru toate speciile,

- producator de compost pentru Agaricus spp si de substrat lingo-celulozic pentru Pleurotus spp.

- punct de colectare-sortare-ambalare,refrigerare si distributie a ciupercilor, cu parc de masini frigorifice,

- un punct de procesare, ce poate fi o mica fabrica de conserve sau o linie de deshidratare a ciupercilor (uscare),

- un mic laborator de analize chimice pentru substrat, compost, ciuperci si 2-3 specialisti care sa consilieze infiintarea obiectivelor si buna lor functionare,

Este de mentionat ca din cca. 4 kg paie de grau se pot obtine cu o investitie minima 3 kg ciuperci Pleurotus intr-o perioada de maximum 3 luni.

Dar in ciupercarie mai intai se investeste, bani, cunostinte, suflet si daruire. Nu va spun ca este usor dar nici ca este imposibil. Foarte multi oameni au incercat empiric, clasic si au reusit. Dar acea cultura era pentru consum familial, dar ce v-am prezentat eu, este o afacere preofitabila.

Cultura ciupercilor este cea mai intensiva deoarece se pot obtine 5-6 cilcuri de cultura/an, in 3-4 ani va puteti amortiza investitia. Investitia pentru o ciupercarie moderna si eligibila poate costa si un milion de euro, din care 50 sau 60% veti primi dvs. De la Guvernul Romaniei si de la UE. Si cel mai important lucru inainte de a face primii pasi este de a obtine acceptul bancii pentru finantare sau scrisoare de confort.

Si ultima recomandare, nu va hazardati pana nu va documentati si nu sperati daca nu aveti si dvs cofinantare pentru aceasta investitie. Si nu se pot obtine fonduri fara un PROIECT intocmit de o firma profesionista.

Pentru documentatie, carti, consultanta, autoarea poate fi contactata la tel.0745420536.





CIUPERCA DE CASTAN- Lentinus edodes- SHII-TAKE

CIUPERCA DE CASTAN- Lentinus edodes- SHII-TAKE


Ciuperca parfumata, painisoara pestrita, Lentinus, Shiitake,shi-take,shitake, aho,Hongo shitake iar ( in limba chineza = xianggu)



Este o ciuperca a Extremului- Orient,” shii” este numele japonez al arborelui pe care creste iar”take” vine de la ciuperca. Ciuperca de castan este originara din Asia , unde se intalneste spontan, preferand climatul temperat si subtropical. Se cultiva sau este recoltata din flora spontana in Canada, regiunea Appalachian din S.U.A., Chile, Peru,Japonia,Coreea de N si de S, Mongolia, Taiwan,China,Nepal, Pakistan, India, Arhipeleagul Indonezian, Malaezia, Thailanda, Singapore, Papua si Noua Guinee,Noua Zeelanda . In general se iantalneste la o altitudine de 800-1400 m. In ultimile decenii cultura a inceput sa se extinda si in Europa : Rusia, Germania, Franta, Olanda, si Ungaria. Ciuperca Lentinus edodes nu creste spontan in tara noastra.

Lentinus edodes este una dintre cele mai renumite ciuperci comestibile, ocupand locul doi in productia mondiala dupa Agaricus bisporus. In China si Japonia specia este cunoscuta de peste 2000 de ani, fiind foarte apreciata pentru gustul si parfumul ei avand si o deosebita importanta religioasa.

Fiind o ciuperca prevazuta cu velum (val) deci inchisa, este rezistenta la manipulari, transport, pastrare, se poate conserva (deshidrata) cu usurinta prin diferite metode, se poate usca usor fara a-si pierde gustul si parfumul, ci din contra si le accentueaza..

Ca efecte medicinale consumul acestor ciuperci au efect antiviral, antitumoral, anticancer, hipolipidimiante (scad colesterolul),antitromboza, previne hipertensiunea arteriala, impotriva calculilor biliari, previne diabetul, revigoreaza sistemul imunitar.Toate aceste efecte benefice sunt datorate lentinanului, un polizaharid care nu contine azot.

Cultura ciupercii L.edodes pe substrat lignicol

Substratul de cultura este reprezentat prin rumegus din lemn ( cu granulatia de 1-1,5 cm) de foioase precum plop, tei, castan, stejar etc.( de la fabricile de parchet).

Rumegusul se sterilizeaza prin fierbere timp de 2-3 ore in vase mari ...
Pentru mai multe relatii accesati cartea CULTURA CIUPERCILOR PENTRU INCEPATORI