miercuri, 29 iunie 2011

PLEUROTUS spp. se poate cultiva pe cca. 200 deşeuri de pe Terra

După anul 2000 populaţia globului se etimeayă că va atinge 6 miliarde locuitori. Cca. jumătate din aceştia sunt săraci, înfometaţi, bolnavi.


Se apreciază că numai 25 % din volumul de paie de cereale ce se ard într-un an pe GLOB, ar putea aduce 317 milioane tone de ciuperci proaspete pe an, după Chang şi Miles, 1989. Dar în prezent consumul de ciuperci este de 3 g/zi, deci de numai 6 milioane tone.

Cunoscând faptul că 200 g ciuperci pot înlocui 100 g carne ca sursă de proteină, iar 30% din populaţie are deficit de proteine, aceste aspecte se pot îmbunătăţi prin cultura ciupercilor Pleurotusa spp.- păstrăv de fag, bureţi sau ciuperci stridie-oyster. Prin cultură se pot obţine 360 mil.tone ciuperci proaspete din totalul de 600 mil. tone de deşeuri uscate disponibile din agricultură şi silvicultură. Autorul articolului face o inventariere a acestor deşeuri pe continente, zone, ţări şi ajunge la cifra 200. Articol preluat după Josef Poppe, Universitatea Gent, Belgia, 2004.

Cu numai 21 lei, puteti avea tehnologia la îndemână pentru a obţine ciuperci proaspete în gospodăria dvs.