joi, 11 august 2011

Polistiren expandat din ciuperci



Pe langa rosii si ardei, in gradina viitorului am putea “cultiva” si ambalaje, scrie LiveScience. Un nou produs fabricat din deseuri provenind din agricultura si tulpini de ciuperci, denumit Mycobond, a fost inventat in Statele Unite ale Americii.
Pentru producerea materialului compozit este nevoie de o optime din cantitatea de energie necesara fabricarii ambalajelor traditionale. De asemenea, procesul presupune emiterea a o zecime din cantitatea de dioxid de carbon emanata la fabricarea polistirenului expandat clasic.
Gavin McIntyre si Eben Bayer, studenti la Institutul Politehnic Rensselaer, din Troy, New York (SUA), elaboreaza o metoda noua si mai putin energofaga de sterilizare a reziduurilor din agricultura, prin intermediul careia sunt “ucisi” sporii care, altfel, ar putea concura cu ciupercile.
Sursa: Adevarul

Atmosfera va fi plina de ciuperci

Cantitatea si diversitatea ciupercilor care plutesc prin atmosfera vor fi mult mai ridicate decat ne asteptam, potrivit unei noi cercetari germane publicate in revista de specialitate “Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Studiul demonstreaza faptul ca noi inhalam intre 1 si 10 spori fungici de fiecare data cand inspiram.

Rezultatele trebuie luate in seama atata vreme cat se stie ca numeroase ciuperci declanseaza alergii, provoaca maladii la oameni si la animale si “otravesc” plantele.

Sporii fungici joaca, de asemenea, un rol important in formarea norilor. Oamenii de stiinta stiu de multa vreme ca ciupercile constituie o proportie semnificativa in multitudinea de particule minuscule ce plutesc prin atmosfera in zonele urbane, dar si in mediile naturale, cum ar fi padurile tropicale.
Cu toate acestea, pana acum diversitatea acestor ciuperci aerogene nu a fost inca documentata.
Sursa: Adevarul





Energie alternativa, ciuperci modificate genetic

Energie alternativa, ciuperci modificate genetic


Alatura-te comunitatii EcoSapiens

Cercetatorii francezi ai Institului francez al petrolului in colaborare cu CEA din Franta fac cercetari, care au ajuns in stare avansata, in vederea obtinerii unui nou tip de carburant de sinteza, un lichid pornind de la biomasa. Din acest punct de vedere, un anumit microorganism a atras atentia cercetatorilor francezi, si anume Trichoderma reesei, o ciuperca cu filament descoperita in Pacificul de Sud, in timpul celui de-al Doilea Razboi mondial. S-a ajuns la concluzia ca ar contine anumite enzime responsabile de degradarea echipamentelor armatei americane, distrugand orice era din bumbac, deci cu putere mare de degradare a materiilor vegetale.
Bernard Henrissat si echipa condusa de el au decodat genomul acestei ciuperci si au stabilit ca pot studia ce gene ar putea fi adaugate genomului( adica sa fie modificate genetic) in cauza in vederea maririi capacitatii enzimelor continute in ciuperca in producerea bioetanolului. Asadar sa speram ca vor avea succes cercetarile francezilor , si ca Romania va fi dispusa sa foloseasca acest nou produs( va dura evident cativa ani buni), avand in vedere numarul tot maimare al masinilor de lux si fite consumatoare de combustibili fosili.


Articol de: Ruxandra Manea





IN CURAND O NOUA CARTE DESPRE PRODUCEREA MICELIULUI DE CIUPERCI