vineri, 4 ianuarie 2013

Curs de ciupercar si in 2013


Curs de pregatire profesionala pentru meseria de CIUPERCAR
 Dr. Ing. Ioana tudor, tel. 0745420536, e-
mail:tudorioana2007@gmail.com

  De ce meseria de CIUPERCAR ?  Asa ar putea sa-si puna intrebarea unii cititori. Ciupercar este o meserie introdusa destul de recent in Codul CAEN.  Desi la noi in tara se cultiva ciuperci de prin anii 1950 iar din anul 1962 s-a produs pentru prima data miceliu renuntandu-se la import. Dar aceste date nu se compara nici pe departe cu primele culturi initiate in Franta in anul 1600. Din aceste informatii se deduce usor ca la noi este o meserie noua despre care nu se cunosc foarte multe lucruri, si atunci trebuiesc invatate, ca in orice meserie.
   Primul Curs de ciupercar la care am fost lector s-a desfasurat in anul 2000 in cadrul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Ilfov. Apoi au urmat si alte serii, in alte judete precum Dambovita, Constanta, Giurgiu, Calarasi, OMCA-Bucuresti .
  Dupa desfiintarea sau transformarea prelugita a Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola in Camere agricole a intervenit si o schimbare in Acreditarea lectorilor. Asa dupa cum imi spunea un Sef de Catedra de la USAMV-Bucuresti, un profesor universitar trebuie sa treaca prin procesul de acreditare al unui fost student sau nici atat, care si-a infiintat firma de acreditare. Numai dupa obtinerea Atestatului agreat de CNFPA acest prof. Universitar poate preda un curs de pregatire profesionala pentru adulti.  Nu vi se pare o anomalie ? Dar este in vigoare prin lege.
   In anul 2011 mi-am primit acreditarea de lector sau Formator pentru cursul de ciupercar iar dupa un an de postari de anunturi am gasit o Societate Comerciala care organiza cursuri si care s-a acreditat si pentru meseria de ciupercar. A treia serie de curs sper sa demareze in ianuarie 2013. Cursul se desfasoara pe parcursul a 2-3 luni, are loc in Bucuresti pe B-dul Marasesti in apropiere de Piata Carol I. Din pacate acesta nu mai este gratis, ca atunci cand era platit de Ministerul Agriculturii, si costa 700 ron, cu plata in 2 rate. La incehierea cursului se fac vizite la 2 ciupercarii, una de Agaricus si alta de Pleurotus. Dupa examenul scris sub forma de grila, se obtine Atestatul recunost in tara si in UE.
Nu va recomandam sa va inscrieti la asa zise cursuri la distanta, sau prin corespondenta deoarece ele nu sunt acreditate, Atestatul nu are nicio valoare si pierdeti si bani si timp.
   Cursul cuprinde tematica despre champignon si Pleurotus cu tot ce inseamna infiintarea si dotarea ciupercariei, pregatirea compostului, insamantarea, lucrari de ingrijire, conditii de microclimat, boli si daunatori, igienizare si tratamente preventive sau dupa caz, curative cu pesticide recomandate pentru ciuperci. Sunt abordate si producerea miceliului, alte specii de ciuperci ce se pot cultiva in tara noastra cum ar fi Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes etc. precum si virtutile medicinale ale acestora.
  Cursantii primesc un suport de Curs de 40 pagini, prin e-mail. Cu aceasta vreau sa mentionez ca nu e obligatoriu sa mai cumpere carti pentru a invata.
   Pentru cei ce doresc pun insa la dispozitie urmatoarele carti : Champignon –tehnologie de cultura la 27 ron, Pleurotus sau pastrav de fag-tehnologie la 22 ron, Trufele, ciuperc o afacere pe termen lung la 21 ron, Producerea miceliului, hibrizi şi suşe la 39 ron, Cultura ciupercilor pentru incepatori ce cuprinde 5 specii la 25 ron, Ciuperci comestibile si medicinale la 20 ron, Ghidul ciupercilor din Romania –color cu peste 300 specii, la 55 ron, Retete culinare si conserve cu ciuperci, cu 400 retete si 60 conserve numai cu ciuperci la 17 ron si carti din alte domenii: plante medicinale, albinarit, prepelite, cultura trandafirilor, rase de caini.
  Lista actuala ne permite noi inscrieri.