vineri, 18 octombrie 2013

Pleurotus la Nanesti Vrancea

Olandezii investesc într-o fabrică de compost pentru ciuperci

O delegaţie de investitori olandezi vrea să investească în singura fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus din România. La Năneşti, județul Vrancea, olandezii vor să realizeze o asociere de tip joint venture cu Cooperativa Agricolă Compostar, scire yahoonews.ro.
În acest scop, olandezii au venit, ieri, la Focşani unde s-au întâlnit cu autoritățile locale.
Consiliul Judeţean este alături de investitori şi sprijină colaborarea cu investitorii străini. Investiţiile înseamnă locuri de muncă şi bunăstare pentru comunităţile locale. Pentru noi este o mândrie că la Năneşti a fost realizată una dintre cele mai moderne fabrici de compost pentru ciuperci din Europa“, a afirmat Ionel Cel Mare, vicepreşedintele Consiliului Județean, citat de monitoruldevrancea.ro.
Investiţia urmează să fie finalizată în luna decembrie, având o valoare de 4 milioane de euro. 
Suma investită are rolul de a transforma fabrica în cea mai modernă din Europa. Proiectul cuprinde şi o fabrică de procesare a ciupercilor.
Deja a fost realizată fabrica de conserve, unde au început probele tehnologice şi se fac demersuri pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor şi avizelor legale. De asemenea, a fost finalizată şi ferma de ciuperci, unde este folosit, pentru moment, compost de import.
Reprezentanţii Cooperativei spun că din cauza crizei financiare, s-a renunţat la achiziţia utilajelor din Italia pentru fabrica de compost şi a fost ales un furnizor olandez, considerat numărul unu în domeniu din lume.
Materia primă pentru fabrica de compost provine de pe cele 1.800 hectare de teren agricol deţinut de membrii Cooperativei Compostar.