sâmbătă, 6 iulie 2013

Keking sau CAC-ing la Agaricus bisporus



Keking sau CAC-ing
   Este o lucrare ce se aplică o dată cu acoperirea cu turbă. Se atrage atenţia de către specialiştii de la Champignon Union din Ungaria, că este o lucrare care necesită experienţă la executare precum şi calitate la aplicare. Această lucrare se recomandsă la cultura în saci, deoarece amestecarea devine mult mai uniformă dar poate fi utilizată cu mare atenţie şi în cazul compostului în blocuri dar numai după ce acestora li se aplică aşa zisul guler.
  Lucrarea de keking se poate face în aceeaşi zi cu acoperirea cu turbă sau a doua zi.  La executarea în aceeaşi zi şansa de a evita infecţiile este mai mare. Aplicarea amestecului de turbă se face în mod obişnuit dar fără netezirea ei. Grosimea turbei – 5 cm.
Keking propriu-zis
Se aleg 10-20 saci împânziţi, fără turbă ce vor fi amestecaţi în ceilalti cu turbă.
Se ia un sac şi se descarcă într-o roabă curată şi dezinfectată, după care se resfiră  cu grijă pentru a nu vătăma miceliul. Se ia câte o mână din acet compost şi se amestecă cu turba aplicată pe un sac. Cantitatea de compost care se introduce în turbă depinde de dotarea ciupercăriei  şi de circulaţia aerului. Cei 10-12 saci reţinuţi sunt necesari pentru 20 tone compost, vara pentru 1700-1800 saci. Se recomandă ca această operaţie să fie făcută de o singură persoană pentru a ne asigura că pe fiecare sac ajunge o cantitate egală de compost în turbă.  În cazul în care cantitatea de compost adăugat este mai mare, acesta ajuta la o mai rapidă împânzire în turbă dar mai tîrziu poate favoriza uscarea turbei deoarece miceliul în cantitate mare împiedică ajungerea apei în turbă. Dacă miceliul este mai redus, deci un pumn mai mic, acesta va împânzi turba foarte lent.  La amestecare se are în vedere ca pe deasupra turbei să rămână cât mai puţin compost.
SUCCES

joi, 4 iulie 2013

Mesaj de ziua mea

La mulți ani, Ioana Tudor, doamnă a horticulturii românești și entuziast promotor al „ciupercarilor” din țara noastră

| Legume, Vegetal | de Dragoș Șerban
Sâmbătă, 18 mai, Ioana Tudor, cercetător la ICLF Vidra, a împlinit o frumoasă vârstă – iar cu această ocazie doresc să îi transmit și eu, în numele întregii redacții Agromonitor, urări de viață lungă, putere de muncă și tradiționala „sănătate, că-i mai bună decât toate”.
ioana-tudor-iclf-vidra-ciuperci Dr. ing. Ioana Tudor și-a dedicat aproape integral activitatea profesională studierii ciupercilor de cultură, publicând 16 cărți precum și numeroase articole de specialitate.
Este un nume cvasi-cunoscut printre horticultori și printre cei ce au investit în sectorul producerii de ciuperci Champignon sau Pleurotus, multe dintre informațiile din domeniul tehnologiilor actuale de cultură fiind întocmite cu aportul acesteia.
Cei care doresc să achiziționeze cărți sau beneficieze de consultanță într-o astfel de afacere pot accesa site-ul http://www.totuldespreciuperci.blogspot.ro/