marți, 11 noiembrie 2014

Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile, Editia a III-a

Editia a 3-a, 2014.Editura BLASSCO Buc. 23 lei. Cuprinde 22 lectii despre cultura ciupercilor Agaricus bisporus, Agaricus edulis, Pleurotus spp, alte specii si producerea miceliului.

luni, 10 noiembrie 2014

Efectul medicinal al ciupercilor Ganoderma lucidum- lingurita zanei


Ciuperca (Reishi), ce creşte spontan şi în ţara noastră, este cunoscută şi folosită în unele ţări din Extremul Orient de mii de ani. Folosirea acestei ciuperci în tratamente populare în Asia se pierde în negura vremii. Timp de 4000 de ani chinezii şi japonezii au folosit Reishi pentru a trata tulburările de ficat, hipertensiunea, artrita şi alte afecţiuni. Studii pe oameni, în laborator au demonstrat efectele antialergice, antiinflamatorii, antibacteriene şi antioxidante ale acestor ciuperci. Reishi poate fi consumat ca sirop, supă, ceai, tinctură, tablete şi injecţii.
În era contemporană pe lângă ciuperci a început să se folosească şi extracte din miceliu.
În ultima perioadă specialiştii  occidentali au început să abordeze tot mai frecvent plantele, ierburile şi chiar ciupercile ca surse de hrană, ele conţinând: vitamine, suplimente alimentare sau hrană funcţională. În anul 1990 suplimentele de dietă ale SUA au atins o cifră de afaceri de 3,3 bilioane de dolari, în 1992 a atins 3,7 bilioane, în 1994 de 5 bilioane, în 1996 de 6,5 bilioane, în 1998 de 12 bilioane iar în 2000 probabil că a depăşit 14 bilione de dolari (Zeisel, 199). După SUA aceste suplimente alimentare au început să apară în marketurile din Europa şi Estul Asiei.
În prezent, stilul de viaţă în condiţii de stres, poluarea aerului pe care îl respirăm, aditivele alimentare chimice pe care le consumăm, toate cauzează slăbirea sistemului imunitar al organismului uman. În timp ce sistemul imunitar slăbşte, sporeşte predispoziţia la boli. În urma consumului de ciuperci s-au constatat diferite efecte pozitive la unele afecţiuni. Extractele din ciuperci, perfecţionate ulterior, ce au o toxicitate scăzută, au adus îmbunătăţiri radicale asupra calităţii sănătăţii umane. Dacă chinezii foloseau aceste diete în urmă cu 2000 de ani, în anul 1980, deci în zilele noastre putem spune că această tradiţie s-a reluat dar la o altă scară.
O tulpină din ciuperca Reishi, a fost crescută activ pe orez, fără drojdii şi fără chimicale. Ciupercile obţinute au fost recoltate la maturitatea comercială şi din ele s-au extras în jur de 200 componente active cu efecte medicinale. Polizaharidele conţinute de aceste ciuperci sunt de genul: 1,3 D glucan şi beta glucan, 1,6 D glucan denumite „IZ-8“ precum şi triterpene, adenosine, acizi graşi, alcaloizi, acizi nucelici, aminoacizi, proteine şi vitamine.
 În prezent produse cu Reishi se pot cumpăra de pe internet şi de către români.
Unele preparate din ciuperci sunt produse dintr-o singură specie sau din mai multe specii de ciuperci, în combinaţie. De exemplu s-au combinat 100 mg vitamina C, 200 mg biomasă de shiitake, 200 mg biomasă de miceliu de Reishi, 200 mg de biomasă de miceliu de Maitake, 150 mg de biomasă de miceliu de Turkey Tail la care s-a adăugat 1,3 g cu extract din miceliu de Pleurotus ostreatus şi de alte 10 specii de ciuperci şi 7 extracte din carpoforii din 7 specii de ciuperci tot medicinale.





DE CE SA CONSUMAM CIUPERCI

    In prezent în ţara noastră se cultivă cu precădere două specii de ciuperci : Agaricus bisporus ( ciuperca de strat sau de balegar, albă, crem sau brună) şi Pleurotus ostreatus ( bureţi sau păstravul de fag). Timid a început în ultima perioadă să se cultive şi Lentinus edodes ( shii-take, ciuperca parfumată sau ciuperca de castan).
  Ciupercile comestibile sunt considerate aliment iar unele dintre ele chiar medicament, având o valoare nutritivă ridicată şi unele virtuţi terapeutice de certă valoare  cum e cazul lui Lentinus edodes şi Pleurotus ostreatus.
  Compoziţia chimică a ciupercilor diferă de la o specie la alta, în funcţie de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv pe care cresc, de partea componentă luată în considerare, perioada de creştere, condiţiile de microclimat etc.
   Agaricus bisporus contin apă (82-92 %) , substanţe organice (6- 16,5 %), si săruri minerale ( 0,5-1,5%) .  
  100 g ciuperci proaspete ,  analize facute in Canada contin :
-         proteine  3,6 – 5 g
-         carbohidraţi  1,5 g
-         lipide   0,3 g
-         fibre dietetice  2,5 g
-         vitamine :  A – 5 mg; C- 0,12 mg ; D – 0,10 mg ;  E – 0,12 mg ; B 1  (tiamina )- 0,03 mg ; B2 (riboflavină) - 0,41 mg ; B3 (niacină  )  - 4,1 mg  ; B 12 -  0,16 mg;
-         săruri minerale :  Na-7,0 mg; K – 305 mg ; Ca – 2 mg ; Fe + 0,2 mg ; Zn – o,2 mg ; Mg – 9 mg ; P – 0,13 mg ; Cl – 0,8 mg ; I + 0,017 mg ; Mn – 0,57 mg ; Cu – 0,65 mg ;
-         colesterol - 0
Ciupercile Agaricus spp. ( bisporus si edulis) , prin conţinutul lor în vitamine şi săruri minerale, sunt considerate energizante si mineralizante, recomandate în perioada de convalescentă. Unii nutriţionişti mentionează că aceste ciuperci au si virtuţi antialergice.
Ciupercile proaspete conţin 28 calorii, comparativ cu tomatele 15 şi varza 19. Au de asemenea gust şi aromă deosebite şi de aceea pot fi consumate ca aliment de bază pentru cei sănătoşi sau ca aliment dietetic pentru diabetici, deoarece nu conţin amidon care în organism se transformă in zahăr.