Despre recoltarea ciupercilor

Cum să recoltăm ciuperci în siguranţă?
NU LASATI COPII SA 
RECOLTEZE CIUPERCI!!
De ce oare în cărţile de desenat pentru copii, la grădiniţe şi în primele clase, peste tot apare specia de ciuperci Amanita muscaria - pălăria şarpelui sau muscariţa ? Explicaţia ar fi aceea că ea este de culoare roşie şi este uşor de colorat. 
Ideal ar fi ca lîngă ea să apară şi avertismentul de cap de mort, din care să se reţină că este toxică şi produce moartea. 
În funţie de regiunile geografice ale ţării noastre, această specie de ciuperci se întâlneşte din iulie până în septembrie în păduri de conifere.

Pălăria şarpelui prezintă pălăria de culoare roşu-intens, cu puncte albe, solzoase ce dispar după ploaie. Nu trebuie pus mâna pe ea, nici nu se va recolta şi pune peste alte ciuperci în coş, deoarece şi sporii ei sunt toxici. De asemenea nu se vor recolta ciupercile pe o rază de un metru în jurul acestei specii deoarece acestea pot fi şi ele toxice.
__________________________

Ce spune ştiinţa de ultimă ora? Un grup de cercetători din Austria de la Universitatea Hagenberg au inventat un telefon mobil ce poate identifica 600 specii de ciuperci. Posesorul telefonului fotografiază ciuperca fără să o atingă şi introduce poza în memoria telefonului. După câteva secunde apare răspunsul dacă ciuperca este sau nu comestibilă.
  • Nu toţi oamenii pot recunoaşte ciupercile din flora spontană. 
  • Cel mai bun sfat este acela de a cumpara ciuperci de cultură proaspete. 
  • In cazul cumpărării celor congelate poate apare fenomenul de oxidare fie înainte fie în perioada decongelării.
La primele simtome de indigestie după consum de mâncare din ciuperci, este recomandat să vă prezentati la medic şi dacă e posibil să puteţi descrie ciupercile pe care le-aţi consumat.

Ce ciuperci se pot recolta toamna? Iată în continuare câteva specii de ciuperci comestibile pe care le puteti recolta toamna.
Agaricus arvensis – ciuperca de câmp, ciuperca de branişte;
Agaricus campester – ciuperca de balegar
Rusulla cyanoxantha - pâinişoară, vineţica porumbeilor, hulubiţă;
Lepista nuda - nicorete vânăt
Pleurotus ostreatus - păstrăvul de fag
Boletus edulis - hribi
Armillariella mellea -ghebe
Recunoasterea speciilor  Deosebirea dintre o ciupercă comestibilă şi una toxică sau otrăvitoare este mică, neînsemnată la prima vedere, de aceea se produc numeroase confuzii.
  • Recunoaşterea speciilor se face numai de către specialişti, după aprofundarea caracterelor morfologice. 
  • Acesta şi datorită faptului că există specii de ciuperci otravitoare care seamănă mult cu cele comestibile. 
  • Pentru o determinare corectă a ciupercilor se iau în studiu următoarele elemente : aspectul general, locul unde cresc, forma de apariţie, culoarea, forma pălăriei şi a piciorului, carnea, stratul cu lamele, inelul, vălul şi sporii prin analiză la microscop.
Există ciuperci pereche, adică una comestibilă şi alta toxică, foarte semănătoare între ele şi foarte greu de deosebit chiar şi de către specialişti.
  • Pentru începători se recomandă să nu se recolteze mai mult de 2-3 specii iar pentru persoanele venite în vizită în acea zonă este bine să consulte localnicii asupra comestibilităţii lor, deoarece aceştia le recunosc mai bine. 
  • Criteriul culorii nu este determinant, el poate fi foarte înşelător. O ploaie abundentă poate modifica serios culoarea ciupercilor. 
  • Unele ciuperci au culoarea identică dar celelalte părţi componente precum forma pălăriei, piciorul, inelul, volva şi altele sunt diferite. 
  • Pentru o determinare acasă, va trebui să recoltaţi ciuperca întreagă şi să nu o rupeţi. 
  • Recoltarea se va aplica cu ajutorul unui cuţit pentru ca postamentul micelian, partea din sol, să rămână pe loc, şi astfel veţi mai putea recolta ciuperci şi anul viitor.
Ciupercile se vor recolta pe timp însorit, nu după ploaie când sunt umede, îmbibate cu apă şi se pot deteriora şi oxida rapid. 
  • Pentru recoltare se vor folosi coşuri de nuiele, săculeţi de pânză, pungi de hartie, cutii din carton sau din folie de de aluminiu.
Nu se recomandă recoltarea ciupercilor de pe marginea şoselelor, autostrăzilor, drumurilor, a complexelor industriale, chimice, deoarece acestea sunt zone poluate. Ciupercile pot fi toxice şi din cauza metalelor grele sau radioactive acumulate în sol, a emanaţiilor de plumb, a pesticidelor, ierbicidelor folosite pentru alte culturi.